Posteado por: SRC | 29 enero, 2012

Ruta per can Garrigosa i can Pèlags

Una sortida pensada per persones de totes les edats, sense cap complicació i que permet veure una zona de conreus i masies dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt.
Deixem els cotxes a l’aparcament del costat de la Torre de l’Àngel, a la dreta de la carretera de Terrassa a Mura (quilòmetre 7,150).
Agafem un camí ample que porta a la riera de les Arenes, le seguim uns metres en direcció nord i ens enfilem per un camí ample que trobem a la nostra dreta i que està senyalitzat en una roca amb una fletxa que indica “la Mola”. El camí puja per entre el bosc fins a la masia de can Garrigosa, coneguda antigament com a mas Comelles. La masia data del segle XI i, segons un document de l’any 1.505, Macià Garrigosa, fill de Cal Garrigosa de Súria, comprà a Pau Comelles, forner de Barcelona, el mas anomenat Comelles, situat a la  parròquia de Matadepera.
Rodegem la masia per la seva esquerra i segurament veurem un grup de cavalls pasturant en els camps del davant de la masia que sembla mig abandonada. Passem per sota d’un gran roure i un cop deixat els camps de conreu que queden a la nostra esquerra, el camí s’endinsa en una zona boscosa, però continuant amb un traçat molt ample que fa bo de caminar. Aviat travessarem una zona amb forces eucaliptus.
Trobem un parell de trencalls a la nostre esquerra que ens portarien a la masia del Gabi i que no agafarem. El camí continua per zona boscosa i de nou fem cas omís a un trencall a l’esquerra. Seguim endavant fins arribar a una zona amb un gran camp de cultiu amb la masia de can Pèlags al fons.
El camí voreja el camp i la masia per la seva dreta i quan ja som al darrera de la casa veurem un camí planer a la nostra dreta que s’endinsa en un alzinar. El seguim uns metres i a l’esquerra veurem clarament un forat amb uns dipòsits d’aigua damunt seu. Aquest forat és l’avenc de can Pèlags, que actualment està protegit per una tanca de ferro.
L’alzinar proper pot ser un bon lloc per esmorzar.
Desfem el camí de nou cap a la casa de can Pèlags i la voregem deixant sempre la casa a la nostra esquerra. Passem per davant de la porta d’entrada i seguim el camí en baixada, tot observant a la dreta uns bonics exemplars de boix.
En la darrera paret de les construccions i donant al camí, podrem observar l’única finestraque queda de l’antiga masia del 1.561, dita antigament “Sa Busqueta”. La construcció actual és de principis del segle XX.
Ara el camí ample es dirigeix cap a la riera de les Arenes, tot deixant a la dreta un trencall que en duria a la masia de Can Bufí (o Bofill) que és una de les més emblemàtiques de Matadepera i conserva encara les clàssiques característiques de la seva construcció. Els primers documents que es coneixen daten del segle XI però es creu que la masia original és molt més antiga i vivia del cultiu de secà i de la vinya.
El camí que seguim, voreja un gran camp de conreu amb un bonic paisatge de la serra de l’Obac al fons i desprès d’una forta giragonsa a la dreta baixa de forma més forta. Aviat podrem observar a la nostra esquerra la masia de la Barata i una mica més endavant i a la dreta les restes d’un antic forn de calç.
Un cop a la riera, baixem resseguint la seva llera en direcció oest fins a retrobar el camí que ens du a l’aparcament on havíem deixat els cotxes. El camí per la riera no és gens perdedor i és bonic de fer. Just on s’agafa el camí de la riera cap a l’aparcament podrem observar a la dreta les restes de l’antic pont de Can Robert que es va esfondrar en les riuades del 1962.
Abans d’agafar els cotxes podem fer una ullada a la torre de l’Àngel, del 1908, obra de l’arquitecte Lluís Muncunill i on cal destacar els seus arcs parabòlics en finestres, portes i en la galeria de la façana sud. En alguns elements decoratius veiem la utilització del trencadís així com interessants forjats en baranes, reixes i portes.


Si ho desitges pots deixar-nos el teu comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Categorías