Posteado por: SRC | 24 abril, 2019

La Fritil·lària dels Pirineus a la Serra de l’Obac

Aquest diumenge de Pasqua florida he anat amb l’amic Manel Vives a cercar una planta molt bonica que floreix d’abril a juny a la Serra de l’Obac i amb l’objectiu de protegir-la no indicaré exactament on l’he localitzada. Us diré, això si, que la trobareu sempre en zones de prats i rocams calcaris assolellats i a poder ser orientats cara nord.

Es tracta de l’anomenada Fritil·lària dels Pirineus (Fritillaria pyrenaica o nigra) que pertany a la família de les Liliàcies i al gènere Fritillaria.

Aquesta flor surt d’un bulb del qual sorgeix una sola tija que pot arribar a una alçada d’entre 15 i 30 cm. Amb unes escasses fulles primetes (linear-lanceolada) i alternes. La tija finalitza en una única flor en forma de campana amb 6 tèpals lliures de color porpra (castany vermellós) i bandes de color groguenc verdós i que penja cap avall d’un peduncle en forma de bàcul. Curiosament aquest peduncle s’adreça quan fructifica.

Aquesta planta també rep el nom popular de “tauler de dames” degut al color escacat (ajedrezado) del seu interior amb quadres verds-groguencs i castanys.

La seva pol·linització la fan els borinots (abejorros) i la seva toxicitat és moderada ja que els seus bulbs són tòxics fet que fa que no siguin cercats per els porcs senglars. De fet no se li coneix cap ús fora d’alguna varietat que s’utilitza en jardineria ornamental.


Si ho desitges pots deixar-nos el teu comentari

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Categorías